woensdag 30 januari 2008

Milieustickers in Duitse steden


Een aantal Duitse steden hebben sinds 1 januari 2008 een milieuvignet ingevoerd voor de binnenstad. Zij verlenen alleen nog toegang aan weinig vervuilende auto¹s.

Vanaf 1 januari een sticker nodig in Keulen, Berlijn en Hannover en vanaf 1 maart volgen nog andere steden waaronder Stuttgart, Mannheim, Bochum, Ludwigsburg e.a. Later dit jaar zullen ook München, Düsseldorf, Dortmund, Essen, Augsburg volgen.

De kleur van de sticker (3 soorten, naargelang de vervuiling die je wagen veroorzaakt) geeft aan hoe milieuvriendelijk je wagen is. Als je wagen de Euro 2-norm niet haalt, krijg je geen sticker (benzinewagens van voor 1993 en diesels van voor 1997). De prijs van de (eenmalige) sticker bedraagt 5 euro en is voor onbepaalde duur geldig in heel Duitsland.

Hij kan nog niet in België worden aangeschaft; wel bij de Duitse stadsbesturen, bij sommige garages in Duitsland. Info op
http://www.umwelt-plakette.de/.

De gebieden die het meest bedreigd worden door fijnstof, moeten met het verkeersbord 270.1 als milieuzone zijn gemarkeerd. Het daarvoor noodzakelijke aanvullende bord vermeldt dan de regeling met welke kleuren milieuvignetten voorziene voertuigen toegelaten zijn. Het einde van de milieuzone wordt met het verkeersbord 270.2 aangegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten