dinsdag 19 februari 2008

Maaseik ontmoet Xi’anEen boer die een waterput sloeg in de Chinese Provincie Shaanxi ontdekte bij toeval het terracotta leger dat keizer Qin Shi Huang Di in het hiernamaals moest bewaken - in totaal meer dan 8.000 beelden. Elke soldaat is uniek, met eigen gelaatsuitdrukking, kapsel, houding en kleding. De beelden zijn gemiddeld 1,86 m hoog en wegen ca. 300 kg. De keizer was een man die het ‘GROOT’ zag. Hij liet o.m. de Chinese muur bouwen.

Miljoenen toeristen trekken jaarlijks naar China om daar een van de belangrijkste archeologische vondsten ooit te gaan bekijken.

Van 1 oktober 2008 t.e.m. 31 maart 2009 wordt een selectie van 14 beelden uit deze collectie, samen met bijzondere grafgiften uit de Qin-, West- en Han dynastie in Maaseik tentoongesteld. Dat op zich is reeds een bezoek waard, maar Maaseik heeft zoveel meer te bieden:

  • Het Regionaal Archeologisch Museum laat zien hoe het leven evolueerde vanaf de steentijd, over de Romeinen tot en met de middeleeuwen. In het najaar wordt ook begonnen met de restauratie van de oudste private apotheek in België. Wie wil kan de werkzaamheden ter plekke volgen en de restaurateurs allerlei vragen stellen.
  • Of Jan van Eyck nu in Maaseik is geboren of niet, daarover bestaan geen uitsluitsel. Maar hij heeft wel bindingen gehad met het belangrijke centrum dat Maaseik in de Middeleeuwen was. In de St. Catherinakerk kun je rustig bladeren in een DVD voorstelling van de ‘Codec Eyckensis, het oudste evangelieboek in de Benelux, dat in de schatkamer wordt beaard. In de Capucienenkerk staat een exacte kopie van het Lam Gods en kom je van alles te weten over het vakmanschap van de opvolgers van Giotto en de wegbereiders voor de Vlaamse Primitieven.
  • In het regionaal Landschap Kempen en Maasland laten 13 noord-oost Limburgse gemeenten zich van hun beste kant zien via een netwerk van duidelijk bewegwijzerde fietspaden. De bewegwijzerde wandelwegennetwerken voeren doorheen meer dan 20.000 ha natuur en bos. Sinds 2007 is het voormalige grindwinningsgebied Heerenlaak aan het wandelnet toegevoegd. Wandelen op een Limburgs schiereiland – een aparte ervaring !
  • Ontdek eeuwenoude ambachten in de Neermoelen (graanmolen), de Klaaskensmolen (de enige houtzaagmolen op waterkracht in Vlaanderen), de Wurfeldermolen (papiermolen) of de Dorpermolen (boekweitmolen)
  • De Maaslandse Recreatiecentra ‘Marec’ hebben alles om de watersporter te plezieren. Maak eens een boottocht naar het witte stadje Thorn bijvoorbeeld.
  • In oktober en december worden begeleide trips naar Maaseik georganiseerd (4-sterren autocar), al of niet in combinatie met het bruisende Maastricht.

U kunt hier de infofolder aanvragen: bob.beelen@skynet.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten