dinsdag 19 februari 2008

MÜNCHEN BESTAAT 850 JAAR

München viert deze zomer haar 850ste verjaardag, een gebeurtenis die niet ongemerkt zal voorbijgaan.

Festiviteiten
Het herdenkingsfeest loopt van mei tot september onder het motto “Bruggen bouwen”

Op 14 juni, de datum waarop de stad werd gesticht, wordt een bont burgerfeest in de binnenstad georganiseerd. Op 5 en 6 juli is er een cultureel feestweekend aan de St. Jakobs Platz met muziek, van klassiek tot hypermodern, dans en fantasierijk straattheater.
Kennismaken met de stadsgeschiedenis vanuit een ongewoon standpunt kan in de grote tentoonstelling “Typisch München” in het Stadtmuseum.

Op 19 en 20 juli heeft het Altstadtringfest plaats, het grootste evenement met theater, muziek, dans, spel, sport, kunst en wetenschap. Aan de Karl-Scharnagl-Ring is er een sportmijl voorzien, waarbij kinderen en families spelend een tijdreis kunnen maken.
Aan de Isarpoort zijn er bierterrassen, kleinkunst, een markt.

Internationale livebands treden op aan de Sendlinger poort, enz. Van 1 tot 3 augustus is er het romantische Isarbrückenfest (van de Corneliusbrug tot aan de Maximilianbrug) met muziek op de bruggen, theater, projecties, een tijdtunnel en tal van verrassingen.

Sfeer
München cultiveert een gevoel van nonchalant welbehagen. In dit centrum van kunst en geschiedenis wordt ’s zomers gesurft, terwijl er ’s winters geskied wordt.
Op het trottoir stapt een man in ‘Lederhosen’ en groene jagershoed naast een dame in Prada, die juist uit haar BMW Z4 stapte. Dit is de charme van München waar traditie en ‘trendy’ vreedzaam naast elkaar leven.

Met het ‘Oktoberfest’ wordt het huwelijk herdacht van Lodewijk I van Beieren met Therese von Sachsen-Hildburghausen in 1810. De openingsceremonie, met een vloot van met bloemen versierde bierwagens, piekfijn uitgedoste paarden en de optocht in traditionele ‘Trachten’, is een absolute must. Rond de Theresienwiese, waar de festiviteiten plaats hebben, is nergens parkeerplaats. En dus komt iedereen met het openbaar vervoer.

Te zien
München is de meest Italiaanse van alle Duitse steden. Na de oorlog werd een replica van het voormalige glorieuze Munchen heropgebouwd. Klokketorens en kerken zie je overal aan de horizon.

Humanist en kunst mecenas Lodewijk I van Beieren dweepte met Rome en Florence. De facade van zijn Hofresidentie was dan ook geïnspireerd op het Florentijnse en de Hal van de Commandeurs is een kopie van de Loggia die Lanzi in Florence. De Theatinekerk is dan weer een meesterstuk van Italiaanse barok. München kun je zien al seen onuitputtelijk reservoir van meesterwerken. Van Wilhelm IV tot Ludwig I, alle Beierse prinsen waren gepassioneerd door kunst. In het begin van de 20ste eeuw stond München aan de wieg van de ‘Blaue Reiter’ kunststroming, die de abstracte kunst inluiddde. Rogier van der Weyden, Hans Memling, Dürer, Mathias Grünewald; Titiaan, Rubens, Rembrandt, Kandinsky en Paul Klee, de hele schildergeschiedenis passeert hier de revue. Concentreer uw kunstzin op de Pinakotheek, de Villa Lenbach (Kandinsky en Klee) en het Haus der Kunst.

München telt 3 klassieke orkesten: de Filharmonie, die haar thuis heeft in de Gastseig, een modernistisch auditorium dat in 1985 voltooid werd. Daarnaast is er het Symfonisch Orkest van de Beierse radio en verder de Nationale Opera van Beieren (in het Nationaal theater). De opera is een echt repertorium gezelschap, waar bijna iedere avond een ander stuk gespeeld wordt. Richard Strauss is hier geboren en getogen als zoon van een hoorn speler in de Opera van het Beierse hof. In de Karlstor werd een fontein gebouwd om hem blijvend te herdenken.

De Engelse tuin met zijn meer, uitgestrekte grasvelden en riviertjes werd op het einde van de 18e eeuw uitgetekend door de architect FL. von Sckell. Deze wandeltuin ligt rechts van het stadscentrum en sluit aan bij de Hofgarten, de tuin van de Residentie van de Beierse vorsten. In de Englischer Garten zijn er verschillende Biergärten, die het vooral in de zomer heel druk hebben.

In München kun je ook surfen. Hoezo ? De Eisbach, een van de riviertjes die door de Englischer Garten stroomt, vormt een heuse golf ter hoogte van de Prinzregentenstrasse. Surfers is wetsuits proberen de een na de ander de reuzegolf te overmeesteren. Dit is een van de populaire zomerattracties in München.

München en auto’s zijn een love story. BMW heeft hier zijn hoofdkwartier, een gebouw dat doet denken aan een 4-cylinder motor. De meest exclusieve BMW’s en Audi’s zijn hier gewoon in het straatbeeld. Heel recent werd ‘BMW Welt’ geopend, een combinatie van een reuze showroom, entertainment- en mulitmediaruimte met restaurants, bars en exclusieve winkels. Een BMW klant kan kiezen om zijn wagen hier te laten uitleveren. Het hoofdkwartier van Audio ligt in Ingolstadt, een uurtje rijden van München.

Amalienburg is de naam van het jachtslot in het kasteel Nymphenburg, een mini Versailles dat dienst deed als zomer residentie voor de Beierse prinsen. Aan de buitenkant ziet Amalienburg er eerder sober uit, maar binnen is het summum van Beierse rococo, met zilver stucco werk en een ingenieuze plaatsing van grote spiegels, die een illusie van oneindigheid scheppen. Een lust voor de zinnen en zo was het ook bedoeld.

"Pater Noster" lift, Blumenstrasse, 28b. Deze bezienswaardigheid wordt niet in de reisgidsen vermeld. De lift is een lange ketting van open kooien die constant voortbewegen en waar je vrij in en uit kunt springen. Wanneer je de top van het administratieve gebouw bereikt schuiven de kooien door naar de andere kant van de schacht en ga je terug naar beneden. Het is een zeldzaam staaltje van antieke moderniteit.

Programma van de begeleide herfstreis 'München' op aanvraag bob.beelen@skynet.beGeen opmerkingen:

Een reactie posten