dinsdag 11 maart 2008

ICH HAB' NOCH EINEN KOFFER IN BERLIN

Van alle hoofdsteden is Berlijn de minst jachtige. ‘Berliners’ zijn vriendelijk, behulpzaam en het prijsniveau ligt er lager dan in de meeste andere grootsteden.

Dat Berlijn een gedeelde, ommuurde stad is geweest, merk je op specifieke plaatsen, bijvoorbeeld Checkpoint Charly in de Friedrichstrasse, waar de controlepost van de Amerikanen bewaard is gebleven of aan de ‘Am Mauer’ Allee, waar het laatste stuk Berlijnse muur overeind is gebleven, als een merkpunt voor volgende generaties.

Berlijn is sfeer: rond de Hackescher Markt, waar Berliners mixen met bezoekers in een van de stemmige pubs onder de S-bahn.

Berlijn is architectuur: van de protserige, barokke Pruisische monumenten tot de futuristische gordijngevels op de Potsdammer Platz, die in 1994, enkele jaren na de ‘Wende’ (de val van de muur) volledig werd heraangelegd.

Langs de Spree ontstond een nieuwe regeringswijk, met als ‘kroon op het werk Norman Fosters’ glazen Reichstagskoepel, van waarop je een prachtig panorama hebt over de hele stad. Aan de andere kant van de Spree is er het al even nieuwe Hauptbahnhof op 4 niveau’s. De regionale treinen rijden door de hal boven je hoofd. De snelverbindingen en de internationale treinen rijden op het laagste niveau onder het station door.

Berlijn is geschiedenis, waar zowat alles de geest van Frederik II (de Grote) ademt, zeker op de ‘paradeboulevard’ Unter den Linden, waar alle prestigieuze gebouwen zijn samengebracht.
Voor € 160 kun je een tijdreis maken boven de stad. Vanop de luchthaven Tempelhof - in 1947-’48 het logistieke steunpunt voor de luchtbrug die Russische blokkade van de stad moest omzeilen – kan op aanvraag een vlucht gemaakt worden met een van de originele DC 3’s die toen ingezet werden. De Berliners noemden deze toestellen de ‘Rosinen bombers’.

Berlijn is creativiteit en spontaniteit. De Berlijnse beer, het symbool van de stad, vind je manshoog op zowat iedere hoek van de straat in felle kleuren geschilderd.

Berlijn vernieuwt verder: Sanssoucis, de zomerresidentie van Frederik de Grote , wordt in ijltempo gerenoveerd, net als de rest van het stadscentrum van Potsdam.
Sanssoucis is de Pruisische equivalent van Versailles, maar het Pruissische koningsdomein is veel groter.
Het Cecilienschloss, de villa in tudorstijl die op Sanssoucis gebouwd werd voor de kroonprins en zijn gade tussen 1915 en 1917 straalt een en al gezelligheid en huiselijkheid uit, terwijl aan de Somme en aan de IJzer de oorlog verder woedde. Cecilienschloss is thans een luxehotel. Je kunt er zelfs eten aan de tafel waar in 1945, Churchill, Stalin en Truman de verdeling van Europa bekrachtigden tijdens de conferentie van Potsdam.

Voor Berlijn zijn verschillende thematische routes beschikbaar. Aanvragen bij bob.beelen@skynet.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten