zondag 2 maart 2008

LJUBLJANA, VOOR 6 MAANDEN VOORZITTER VAN DE EU

Voor veel mensen is dit vooral een stad met een moeilijke naam (‘Loeb-ja-na’). Dichtbij, doch een beetje exotisch en vooral onbekend. De kleine Sloveense hoofdstad (270.000 inwoners) is evenwel een plek waar het onverwacht genieten is van een knusse mix van Oostenrijkse gezelligheid en Italiaanse flair.

Ljubljana is geen Boedapest of Praag. Toch vind je flink wat gebouwen in de tegen de uitlopers van de Oostenrijkse Alpen aanschurende stad, die een belangrijke positie had in zowel het Habsburgse rijk als dat van Napoleon. Vanaf de burcht bovenop de heuvel (400 m) in de hoofdstad in één blik te vangen. Gelegen in een sierlijke bocht van de Ljubljanica valt vooral de mix van art nouveau en barok op, met als meest visuele element de beroemde drievoudige Tromostovjebrug – het afspreekpunt in Ljubljana en tevens de historische verbinding tussen het noorden en het zuiden van de stad.

De brug is een van de vele bouwwerken van Joze Plechnik, de Victor Horta van Slovenië, die in het begin van de 2Oe eeuw zijn stempel op de stad drukte. Niet alleen ontwierp hij tientallen parken, bruggen, pleinen en gebouwen, de Slovenen zijn hem vooral dankbaar voor de fraaie manier waarop hij met mooie oevers en kades de stad en de rivier aan elkaar geklonken heeft. Ondanks het kleine centrum geeft Ljubljana een kosmopolitische aanblik, die nog versterkt wordt door de tientallen cafeetjes en restaurantjes die langs de oevers liggen.

Zelfs midden in de winter zitten de Slovenen massaal op de – verwarmde – terrassen aan de autovrije Cankarjevo naar het voortkabbelende water te kijken. Het liefst nippend aan een heerlijke lokale wijn, de Vipavska Dolina bijvoorbeeld.

Het ruime aanbod aan pubs, horeca en uitgaansgelegenheden is recht evenredig met de omvang van de universiteit. De mar liefst 60.000 studenten – één op vijf inwoners – maken vooral ’s avonds van de Sloveense hoofdstad een levendige en jonge metropool.

Met Adria kun je in anderhalf uur naar Ljubljana vliegen. Een goedkoop alternatief is prijsbreker Wizz Air die vanaf Charleroi vertrekt.
Meer info via het Slovenian House in Brussel (02/6442704) of email info@slovenia.info.
Web: www.slovenia.info of www.ljubljana–tourism.si

2 opmerkingen: