zondag 2 maart 2008

LIGURIE, DE BEKENDE ONBEKENDE

Ligurië is het stukje Italië tussen de grens met Frankrijk in Menton-Ventimiglia en La Spezia –‘de poort’ tot Toscane. Op zich is Ligurië een onbekend merk, maar dat verandert als je weet dat o.m. de Bloemenrivièra, San Remo, Isola Bella, Stresa en Milaan in Ligurië liggen.

Genua en de kusten ten Z. van deze stad worden door toeristen minder aangedaan. Ten onrechte. De snelweg, de ‘Sopraelevata’ laat wel een lelijk litteken na in de stad, maar daarnaast biedt Genua, waar de wieg van Christoffel Columbus stond, heel wat interessante ontdekkingen.

De naam ‘Genua’ zou zijn afgeleid van Janus (Giano in het Italiaans) zijn afgeleid, de God die alle doorgangen beschermd. Misschien daarom dat zovele huisportalen in Genua met bas reliëfs versierd zijn ?

Vanaf de 11e eeuw werd de stad opgedeeld tussen verschillende aristocratische families. Deze oligarchie heeft de stadstaat geen windeieren gelegd: gedurende 5 eeuwen kon Genua zijn gebied uitbreiden, nieuwe markten veroveren en kolonies stichten, waarbij de San Giorgio bank voor de nodige financiële middelen zorgde.

Hier droomde de jonge Christoffel Columbus van verre horizonten, maar de bank zag geen brood in zijn expedities. Daarna probeerde hij de Spaanse kroon warm te maken voor zijn plannen.

Toen Admiraal Andrea Doria in 1528 een alliantie bezegelde met onze Keizer Karel V, brak voor de stad een ‘gouden eeuw’ aan en die weerspiegelt zich nog steeds in de vele palazzo’s en fonteinen.

De haven Genua is een van de belangrijkste in de Middellandse Zee, zeker wat cruise trafiek betreft. ‘ll Porto Antico’, met zijn 117m hoge vuurtoren, werd omgevormd tot een toeristische attractie van formaat.

Vijfendertig kilometer zuidelijker ligt Portofino, de ‘Paris Plage’ van Milaan. Modekoningen zoals Dolcé & Gabbana hebben hier hun stek, naast een reeks Italiaanse sterren.

Diverse begeleide routes kunnen worden aangevraagd bij bob.beelen@skynet.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten