maandag 12 mei 2008

DUITSLAND HERDENKT…

Das Bauhaus


Das ‘Bauhaus’ is de term die gebruikt wordt om het ‘Staatliches Bauhaus’ aan te duiden, een kunst- en architectuurschool (actief van 1919 tot 1933), die een van de meest invloedrijke stromingen zou worden in de 20e eeuwse design en architectuur. In de modernistische architectuur werd das Bauhaus het referentiepunt voor de ‘nieuwe objectivteit’.


De Bauhaus kunstschool was achtereenvolgens in 3 steden gevestigd:

  • Weimar, Thüringen (van 1919 tot 1925). De Weimar Repubiek was de officieuze benaming voor het Duitse Rijk tussen 1919 en 1933. De naam was ontleend aan de Constituante die daar in 1919 bijeenkwam om het naoorlogse Duitsland gestalte te geven. Onder dreiging van een opstekend communisme besloot president Hindenburg in 1933 Hitler tot kanselier te benoemen, zonder verkiezingen.
  • Dessau (van 1925 tot 1932)
  • Berlijn (van 1932 tot 1933). De Bauhaus sites van Weimar en Dessau zijn thans erkend als Unesco werelderfgoed.

De Weimarse school, waarvan de wereldbekende architect Walter Gropius de eerste directeur was, viert volgend jaar haar 90-jarig bestaan met een uitzonderlijk tentoonstellings- en evenementenprogramma dat over het hele jaar loopt. Op onderstaande site kan een .pdf met het jubileum programma worden gedownload.

Meer info op: http://www.weimar.de/en/tourism/homepage/going-out/events/bauhaus-2009/

Weimar (65.000 inwoners) heeft sowieso een rijk cultuurhistorisch patrimonium met talrijke (jacht)sloten, kerken en de woonhuizen van Goethe en Schiller. De stad is een referentiepunt voor de Duitse kultuur.

Georg Friedrich Händel


140 km ten N. van Weimar ligt, Halle (Saksen-Anhalt). Hier werd Georg Friedrich Händel geboren in 1685. Vierenzeventig jaar, in 1759, overleed hij in Londen. Bij de 250ste verjaardag van zijn overlijden in 2009 zijn er in Londen, Rome en Halle a.d. Saale grootse manifestaties gepland.

Samen met Bach, die in hetzelfde jaar werd geboren , wordt Händel aanzien als een van de grootste componisten van de barok. In totaal componeerde hij meer dan 610 werken (42 opera’s, 29 oratoria, 120 cantates en verder een hele reeks orgelconcerten, ouvertures, kamermuziek, sonates en klavierwerken).

Op uitnodiging van de Medici reisde de jonge Händel rond in Italië tussen 1706 en 1710, waar zijn composities werden uitevoerd op de wekelijkse bijeenkomsten in de paleizen van kunstminnaars zoals Benedetto Pamphili en kardinaal Ottoboni.

In 1710 reisde hij voor eerst naar Londen, waar zijn opera Rinaldo, een reuze succes werd. . Twee jaar later trok hij opnieuw naar Londen, waar hij zijn water Music schreef t.g.v. een pleziertochtje van koning George I op de Theems. In 1727 werd Händel Engels staatsburger.

In 1734 startte hij een muziekonderneming in Covent Garden. Drie jaar later moest de overwerkte en uitgeputte Händel langdurig gaan kuren in Aken. In 1751 werd hij blind tijdens het schrijven van zijn oratorium Jephta, maar hij bleef orgel spelen en dirigeren. Op 20 april 1759 stierf hij en werd onder grote publieke belangstelling begraven in Westminster.

Meer info op: http://www.sachsen-anhalt-tourismus.de/xxl/haendel09/de/home/index.html

9 november 1989: de Berlijnse muur valt

180 km ten N.O. van Halle ligt het immer bruisende Berlijn, dat volgend jaar de val van de muur herdenkt met een hele reeks manifestaties. Vooral in de buurt van de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie in de Friedrichstrasse en aan de Potzdammer Platz komt de oude Oost-West spanning weer tot leven.
Ter gelegenheid van de 20ste verjaardag zal de stad een imposante gedenkmuur onthullen. Meer info op: http://tv.jubii.nl/video/iLyROoaftRNX.html

Verderop in deze blog kunt u meer lezen over Berlijn.
Wij plannen in 2009 een 6-daagse autocar tour naar Halle, Weimar en Berlijn. Als u het rendez-vous met een stuk Duitse en Europese geschiedenis niet wil missen, dan kunt u vanaf 15 juli 2008 het programma aanvragen: bob.beelen@skynet.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten