maandag 12 mei 2008

OBERAMMERGAU PASSIESPELEN

Oberammergau (Oberbayern) is bekend door zijn 10-jaarlijkse passiespelen, waarvan de 41ste editie doorgaat in 2010. En de eerste in 1634: toen legde de bevolking de gelofte af om de 10 jaar het lijden en sterven van Christus te evoceren, als ze gespaard zou blijven van de pestepidemie.

Er worden 100 voorstellingen voorzien voor telkens ca. 5.000 toeschouwers. Het programma wordt voor het eerst in zijn geschiedenis ’s avonds opgevoerd. (Het eerste deel begint om 14u30 en eindigt om 17u00; het tweede begint om 20u00 en eindigt om 22u30).

Acteurs zijn uitsluitend inwoners van Oberammergau (zij die er geboren zijn of die er reeds minstens 20 jaar wonen). Zij laten voor het spektakel minstens een jaar op voorhand hun baard en haar groeien. Op een bevolking van nauwelijks 5.000 inwoners hebben er 1.400 een rol in het Passiespiel. Het is dan ook zonder meer de top gebeurtenis in de regio. De belangrijkste attractie in het dorp is het theater waar de spelen georganiseerd worden. Vele huizen hebben muurschilderingen, ook wel Lüftmalerei genoemd. Deze fresco's werden populair vanaf de tweede helft van de 18de eeuw. Lokaal is F.S. Zwinck, de meest bekende schilder; hij is de man die de fresco’s op het Pilatushuis (1784) heeft aangebracht. Het gebouw werd door de gemeente aangekocht om als cultuurpatrimonium bewaard te blijven.

Naast de muurschilderingen zal vooral het houtsnijwerk in de winkels aanspreken. Sinds het begin van de 19de eeuw is hier een houtsnijderschool gevestigd, een kunstvorm die overwaaide uit Garmisch-Partenkirchen.

Wil u aanwezig zijn op de volgende passiespelen?

De boekingen lopen vanaf februari 2008. In dat geval dienen samen met de reservering 1 of 2 overnachtingen geboekt. De voorverkoop van plaatsen zonder overnachting (overblijvende plaatsen) start in het voorjaar 2009. Reservaties kunnen gemaakt worden via de toeristische dienst van het dorp http://www.oberammergau.de/ot/passion/ . Voor een arrangement met toegang tot de passiespelen en inclusief 2 overnachtingen en alle maaltijden mag u op ca. € 275 per persoon rekenen.

Webcam: het verplaatsbare dak van het Passionstheater http://www.oberammergau.de/ot/webcam_passionstheater.htm

Voor een arrangement met toegang tot de passiespelen en inclusief 2 overnachtingen en alle maaltijden mag u op ca. € 275 per persoon rekenen.
Een bezoek aan de Passiespelen kan worden vervolledigd met een verblijf in het nabijgelegen Salzburg, München of aan de mondaine Tegernsee of de Chiemsee, waar Ludwig II van Beieren zijn buitenverblijf had, volledig geïnspireerd op Versailles.
Over München kunt u meer informatie terugvinden verderop in deze blog.

Tourist info Chiemsee: http://www.chiemsee.de/portal/infomaxcms.php?lang=de&lang=de
Tourist info Tegernsee: http://www.tegernsee.com/

1 opmerking: