dinsdag 2 augustus 2011

BEILSTEIN, DOORNROOSJE AAN DE MOEZEL

BEILSTEIN, DOORNROOSJE AAN DE MOEZEL

Heimat- und Verkehrsverein 56814 Beilstein. Tel. 02673/900191.http://www.mosel-reisefuehrer.de/beilstei.htm

De imposante Metterlach burcht troont boven Beilstein uit. In de oorkonden wordt de burcht in 1120 vermeld als de woonst van Ridder Crafto von Beyhelstein, maar archeologische vondsten wijzen reeds op bewoning in de Frankische tijd. Zoals zovele andere werd ook deze burcht in 1689 vernield tijdens de erfopvolgingsoorlog.

Beilstein is een van de best bewaarde Moezeldorpen, vandaar dat het bedacht werd met namen zoals Miniatur-Rothenburg of 'Dornröschen der Mosel'. Alhoewel klein, kreeg het plaatsje onder ridder Johann (1299-1346) stadsrechten toegekend. Een Joodse kolonie die op de vlucht was vestigde zich in 1309 in Beilstein, waar ze – tegen betaling van forse bedragen – bescherming schutzbrieven verkregen van de heren van Beilstein. Het dorp is zowat de enige plaats in Duitsland met ononderbroken Joodse kultuur (Joodse school en synagoge) tot op heden.

Het barokke Sankt Joseph kerkje van het vroegere Karmelietenklooster (in 1783 voltooid) is gezellig en een pelgrimsoord waar de zwarte madonna wordt vereerd. Het gaat om een beeldje uit de 12e-13e E, van Spaanse origine, dat na de 30-jarige oorlog in Beilstein achtergelaten werd.

Het ingesloten marktpleintje met tiendenhuis is zondermeer schilderachtig en dat gebeurt dan ook vaak. De meeste huizen werden rond 1322, in opdracht van Johann von Braunshorn, opgericht. De vroegere dorpskerk Sankt Christophorus is thans een hotel.

Beilstein lijkt zo uit een romantische film te zijn weggelopen. Het dorp en de omgeving vormden dan ook het decor voor talrijke Duitse Heimatfilms zoals "Der Schinderhannes" met Curd Jürgens, "Wenn wir alle Englein wären", 1936 met Heinz Rühmann en "Das Verlegenheitskind", 1938 met Ida Wüst en Paul Klinger.

Museum Open: na afspraak met de familie Lipmann. Tel. 02673/1850.

Het uit 1577 stammende tiendenhuis herbergt thans het Wijnmuseum. De eigenlijke tentoonstellingsruimte was vroeger kelder. Pronkstuk is een oude wijnpers. Verder zijn er oude gereedschappen van wijnboeren te zien.

Koffiemolen museum Café Klapperburg, Bachstrasse 33, 56814 Beilstein. Tel. 02673/1417. Drie eeuwen koffiemolens – in totaal 366 stuks.

Omgeving Vanuit de Metternich burcht vertrekt een pad naar boven, voorbij het Joodse kerkhof, naar de “Waldeslust”, een panoramapunt met fantastisch vergezicht in het Moezeldal. Voor wie tijd heeft en geen hoogtevrees, vertrekken er vanuit Waldeslust diverse wandelpaden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten